|
||||||||||
Pleśniak ze śliwkamiKrótki opis potrawymoże nazwa nie brzmi najlepiej, ale to po prostu pyszne ciasto ze śliwkami, zachwyci każdego gościa, wystarczą owoce z kompotu i juz masz pyszne ciastoPotrzebne składniki 3 łyżeczki budyniu bananowego, 1 cukier waniliowy, 3 szkl. mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 1 szkl. cukru, 5 żółtek (białka na pianę) 2 łyżeczki proszku do pieczenia, śliwki węgierki z kompotu Etapy przyrządzania1
Z mąki, margaryny, ½ szkl. cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i żółtek zagnieść kruche ciasto i zamrozić. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, na koniec dodać proszek budyniowy. Śliwki odsączyć z kompotu. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną blachę, na nią wyłożyć śliwki, zetrzeć troche ciasta, wyłożyć pianę i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika i piec 50 minut. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|