|
||||||||||
Stek ze strusiaKrótki opis potrawyciekawe danie z mięsa coraz bardziej popularnegoPotrzebne składniki stek ze strusia na osobę (ok. 250 g) - 1 szt. calvados, gin lub żubrówka - 25 ml świeże, posiekane zioła: tymianek, oregano - 2 łyżka(i) curry - ćwierć łyżeczka(i) ząbki czosnku - 4 szt. masła - 20 g olej - 40 ml sól, pieprz - szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Z oleju, posiekanych ziół, czosnku, kieliszka alkoholu i pozostałych przypraw robimy bejcę, w której trzymamy mięso co najmniej pół godziny. Następnie smażymy lub grillujemy stek po kilka minut z każdej strony. Podajemy na talerzu ze świeżym masłem. Mięso możemy też pokroić na bardzo cienkie plasterki i podawać z pikantnymi, kwaśnymi dodatkami: z marynatami, czatnejami, albo z pesto, jako niezbędny składnik makaronów. Mięso ze strusia możemy również przygotowywać „na dziko” z wszelkimi dodatkami właściwymi dla dziczyzny: czerwonym winem, ginem, jagodami jałowca.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|