Enchilada drobiowa

Aktualna ocena: 0
dodany przez: amif
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Przystawki
• Z drobiem
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

brzmi nieźle jeszcze lepiej smakuje

Potrzebne składniki

• 2 podwójne piersi z kurczaka
• 1 kg dojrzałych pomidorów, lub 2 puszki pomidorów w zalewie
• 1 puszka czerwonej fasoli lub 400 g fasoli czerwonej ugotowanej
• 3-4 najlepiej czerwone cebule
• 3-4 ząbki czosnku
• 150 g sera feta lub solan
• 2 ostre papryczki chilli lub czuszki, ewentualnie chilli w proszku
• ostra papryka, sól, pieprz
• oliwa
• Tortille:
• 150 g mąki
• 80 g mąki kukurydzianej
• 20 g mąki ziemniaczanej
• 250 ml wody
• 30 g masła
• sól

Etapy przyrządzania

1
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy na cząstki, cebulę, papryczki i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej połowę cebuli, czosnek i papryczki do zeszklenia. Dokładamy pomidory oraz połowę fasoli i dusimy razem około 5 minut, przyprawiamy. Po tym czasie sos rozgniatamy przy pomocy widelca na jednolitą masę (nie polecam malaksera) i odstawiamy. Piersi z kurczaka oczyszczamy, lekko zbijamy przez folię, przyprawiamy solą, pieprzem i grillujemy lub smażymy na oliwie na złoty kolor. Gdy piersi są usmażone dzielimy je palcami na cząstki. Przygotowujemy tortille: wszystkie rodzaje mąki mieszamy, dodajemy sól, stopione, schłodzone masło i letnią wodę. Zagniatamy ciasto jak na pierogi i zostawiamy na pół godziny pod przykryciem, żeby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 6-8 równych porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek. Placki smażymy z obu stron dosłownie przez 3 minuty, żeby były miękkie i nabrały złotego koloru. Tortille rozkładamy, na każdą nakładamy odrobinę cebuli, upieczone kawałki piersi, czerwoną fasolę i pół łyżki sosu. Tortille zwijamy w ruloniki, układamy na blasze lub w naczyniu do zapiekania. Zalewamy je sosem pomidorowym, posypujemy rozdrobnionym serem i zapiekamy 20-30 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Serwujemy.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: amif
amif
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (25)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher