|
||||||||||
marokańska kawaKrótki opis potrawyboskaa Porcja dla 1 osoby. Czas przygotow. 5 min. 1 lyzeczka zmielonego na pyl, palonego ziarna kawowego, 1 kostka cukru, 100 ml wody, 1/2 lyzeczki wody rozanej.Potrzebne składniki mielona palona kawa - 1 łyżeczka(i) cukier - 1 łyżeczka(i) woda - 100 ml woda różana - 1/2 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Na dno metalowego, bielonego tygielka wsypac zmielona kawe. Dodac cukier.
Zalac 100 ml wrzatku
2
Trzymac na ogniu, dopoki na powierzchni naparu nie ukaza sie fusy. Zdjac z
ognia i starannie wymieszac mala lyzeczka.
3
Kiedy fusy opadna na dno, napar przelac do filizanki, dodac wode rozana i
podawac.
- Jakosc parzonej w ten sposob kawy, podawanej zazwyczaj w bardzo malych
czarkach lub filizankach zalezy w glownej mierze od tego czy ziarno zostalo
rzeczywiscie zmielone na pyl. Oryginalnie, uzywa sie w tym celu specjalnych
metalowych mlynkow o wydluzonym, cylindrycznym ksztalcie. Rownie dobry efekt
daje tez utluczenie palonych ziaren kawy w duzym metalowym mozdzierzu.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|