|
||||||||||
MarchewkiKrótki opis potrawyPyszne marchweki w syropie z pomarańczyPotrzebne składniki woda cukier - 2 łyżka(i) sól - szczypta(y) sok z pomarańczy - 3 szt. długie proste marchewki - 1 kg Etapy przyrządzania1
Marchewki obieramy, myjemy i - jeśli są to długie marchewki - kroimy na polowy, lub na 3 części. Wkładamy je do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10-12 minut. Wystawiamy z wody i przekładamy do rondelka (najlepiej teflonowego). Zalewamy sokiem z pomarańczy oraz dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu aż z soku i cukru zrobi się gęsty syrop, który pokryje marchewki. Należy cały czas mieszać lub potrząsać rondelkiem. Podawać na ciepło.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|