|
||||||||||
jajka w ziemniakachKrótki opis potrawypychaPotrzebne składniki cebule dymki - 2 szt. ziemniaki - 4 szt. jajka - 4 szt. masło - 2 łyżka(i) jogurt naturalny - 1/2 szkl. sól pieprz Etapy przyrządzania1
Umyte porządnie ziemniaki pieczemy przez godzinę w piekarniku (w mundurkach). Po wyjęciu z piekarnika studzimy i ścinamy wierzchy. Łyżeczką wybieramy troszkę miąższu, przekładamy go do miseczki. Wnętrze ziemniaków należy delikatnie oprószyć solą i pieprzem, do każdego wbić jajko (miąższ musi byc zatem wybrany tak, by jajko sie zmieściło do ziemniaka), wstawić do piekarnika i piec dopóki białka się nie zetną. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, do którtego dodajemy drobniutko posiekana dymkę i chwilkę ją podsmażamy. Następnie miąższ z ziemniaków (ten który został), doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy dokładnie, dodajemy do cebuli i pieczemy z tego placek z obu stron na rumiano. Jogurt doprawiamy solą i pieprzem i podajemy jako sos do zapieczonych jajek i placka ziemniaczanego.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|