|
||||||||||
Szarlotka królewskaKrótki opis potrawyciasto smakujące przy każdej okazji, na wspólnym spotkaniu z przyjaciółmi, jak również przy oficjalnym obiedzie, jak najbardziej potrawa sezonowaPotrzebne składniki 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka margaryny Kasia, 1 opakowanie cukru waniliowego Kasia, 2 łyżki proszku do pieczenia Kasia, 2 łyżki kakao, 1 kg jabłek, cynamon piana: 5 białek, 1 szklanka cukru Etapy przyrządzania1
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę, posiekać z Kasią. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić. Wszystkie części zawinąć w folię (każdą oddzielnie) i włożyć na godzinę do lodówki. Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do formy posmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą. Jabłka zetrzeć na "pazurkach", rozłożyć na cieście i posypać cynamonem. Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część jasnego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając po trochu cukier. Nałożyć na ciasto. Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek. Piec około godziny i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|