Pierogi ze śliwkami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Smakowite pierogi ze śliwkami.

Potrzebne składniki

• Mąka - 1 i 1/2 szkl.
• Jajko - 1 szt.
• Wrzątek - 1/3 szkl.
• Olej - 2 łyżka(i)
• Sól - 1 mała łyżeczka(i)
• Śliwki węgierki (świeże, wypestkowane) - 500 g
• Masło - 2 łyżka(i)
• Cukier do posypania

Etapy przyrządzania

1
Z mąki, soli, oleju i wrzątku wyrabiamy ciasto używając do tego celu miksera. Jednolite i sprężyste ciasto wałkujemy na dość cienki placek i kubkiem wykrawamy krążki. Na każdy kawałek kładziemy całą śliwkę, a brzegi ciasta dobrze sklejamy. Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie 5-8 min.
2
Pierogi podajemy ze stopionym masłem i posypujemy cukrem.

Uwagi

Ciasto na pierogi jest bardzo elastyczne i z łatwością się je wałkuje, więc polecam początkującym:) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher