|
||||||||||
MarchewkiKrótki opis potrawyPyszne marchweki w syropie z pomarańczyPotrzebne składniki woda cukier - 2 łyżka(i) sól - szczypta(y) sok z pomarańczy - 3 szt. długie proste marchewki - 1 kg Etapy przyrządzania1
Marchewki obieramy, myjemy i - jeśli są to długie marchewki - kroimy na polowy, lub na 3 części. Wkładamy je do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10-12 minut. Wystawiamy z wody i przekładamy do rondelka (najlepiej teflonowego). Zalewamy sokiem z pomarańczy oraz dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu aż z soku i cukru zrobi się gęsty syrop, który pokryje marchewki. Należy cały czas mieszać lub potrząsać rondelkiem. Podawać na ciepło.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|